Nye Mobile first prioritering på Google

Reading time: 3 minutes

Nye Mobile first prioritering på Google

Nye Mobile first prioritering på Google

Vi søker mer med mobil enn pc

2017 er her med mange store endringer for SEO og kampen om høy plassering uten å måtte betale hver klikk.

Google infører tidlig i år noe som kalles mobile first, noe som vil endre ganske så omfattende hvordan søk på Google fungerer i dag.

Med Mobile vil endre indeksering fra pc\datamaskin til mobil. Sider som ikke er mobil vennlig vil dermed ha store problemer med å kunne toppe google toplister.

Endringene har lenge vært hintet av Google med bl.a. AMP ( Accelerated mobile pages) en versjon av websiden som er meget lettvint og som kan lastes direkte uten å forlate søket. Det har blitt spekulert at AMP sider skulle få en ranking løft mot ikke-AMP sider, men dette har

Det antas at kun 9% av alle websider er mobilopptimalisert, godt nok til å kalles mobillvennlig.

FLERE TYPER MOBILVENNLIG

I de siste årene har du sikkert opplevd en reklamering av mobilvennlige nettsider og responsive design.

Det er flere typer og formater på mobilvennlighet. Ideen er da at siden skal kunne brukes på mobil med lik navigasjonsmuligheter som pc-versjonen.

En webutvikler kan velge om siden skal vises allerede zoomed inn eller om siden skal lastes med oversikt (Maximized)

Hvis en webside har mange funksjoner som ikke fungerer optimalt på mobil , kan zoom funksjonen komme til godt nytte, slik at brukeren kan zoome ut og zoome inn på stedet som er av interesse, for eksempel på bilder.

For at en side skal godkjennes som mobil vennlig skal siden kunne brukes problemfritt på mobil. Det vil si at all tekst skal kunne leses og disse ikke kommer utenfor skjermen, og disse skal ha en størrelse som kan leses uten problemer. Elementer må ha en distanse fra hverandre som ikke vil føre til komplikasjoner ved klikking, noe vi ofte ser på menyknapper eller navigasjonsmeny der det er svært lett å trykke på feil knapp.

Selv om hastigheten på nedlasting av siden kan ha en effekt på plassering, kan altså en side som lastes under 3 sekunder komme på topp i søkresultater.

Nettsider som er mobilvennlige

MED BRUKEREN I FOKUS

Med en utrolig økning på mobilsøk er det vanskelig å argumentere mot Google sin prioritering av mobil. I Norge søkes det over 50 millioner ganger på Google daglig og hoveddelen av disse er på mobil.

Som mange har opplevd kan det være utrolig frusterende å komme til en side der ingenting fungerer og opplevelsen blir ganske så kjedelig. Dette er ofte grunnet fokus på pc-versjonen av websiden og at mobilsiden nesten har blitt glemt bort.

En ny tid for mobilsøk og masse arbeid å rette opp uvennlige sider er i gang!

 

 

Nye Mobile first prioritering på Google januar 11th, 2017 Aksel Lian

This post is also available in: enEnglish