Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside

Reading time: 9 minutes

Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside

Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside

Hopp over til Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside

TIPS TIL BESTILLING AV NETTSIDE FOR NORMALE FOLK

Norge er et av de landene som er på den positive delen av webutvikling og norske webutviklere og designere har gjort seg velfortjent til å bli kalt eksperter, både innen webutvikling og søkoptimalisering og synlighet.

Mye av dette takket være innovative utviklingsselskaper og webbyrå som holder seg meget oppdatert med nye teknologi og er meget raske til å implementere disse. Et eksempel

VANGLIGE SPØRSMÅL – WEBDESIGN OG UTVIKLING

Hva er domene?

Domene er selve nettadressen til en side. Dette trenger du for å ha en hjemmeside. eksempel webside.no

Kan jeg lage nettside selv?

De fleste domene registrarene tilbyr nettsidebygger. Med dette kan du selv lage en enkel side, men ulempen er at du ikke får mulighet til å flytte siden etterpå. Vi anbefaler å lære litt om WordPress.

Hva er best, lage ny side eller videreutvikle?

En domene og nettside er noe som aldri blir helt ferdig. Det er lurest alltid å videreutvikle og heller omorganisere data som er tilgjengelig og bygge på.

Hvor lang tid tar det å lage en hjemmeside?

I snitt tar det 2 uker å bygge en side fra bunn, dersom tekst og bilder er klare.

Hva er driftsavtale for hjemmeside?

Med en driftsavtale, sørger webleverandør for at din side er online, oppdateres med sikkerhetsoppdatering, tar backup og at det er support tilgjengelig.

Trenger jeg HTTPS på min side?

Du bør absolutt ha SSL sertifikat på din side. Dette ble standarisert i 2018-2019 og de fleste registrarer tilby dette gratis.

Hvorfor velge Webskaper?

Vi tilbyr muligens Norges beste webtjenester og vårt SEO forståelse og kunnskap er noe både små og store kunder får mye nytte av.

Jeg har begrenset budsjett, hva kan jeg gjøre?

Kvalitetsinnhold er et av de viktigste faktorene for en side. Detaljer er hva som får siden synlig. Ved å gjøre klar innhold selv, kan du spare tusener ved utviklingen, og det blir lettere for oss å gjøre klar en oversiktlig nettside.

Hvor kan jeg finne bilder til min nettside?

Det er mange sider som tilbyr fri lisensbilder som du kan bruke, noen av disse: Pixabay, wikimedia og Pexels.

 

Vi har ingen aning om internett og informasjonssikkerhet

Selv om en skulle tro at folk som bruker internett aktivt og at 9/10 nordmenn søker på nett hver eneste dag, så burde mann ha mer peiling på hvordan det hele fungerer?

Sannheten er at de færreste har en klar forståelse av hvordan en nettside fungerer, og enda mindre om hvordan det hele er satt sammen med databaser, web hoteller og domener.

 

De fleste ser kun etter svaret de trenger der og da for å løse daværende problem og beveger seg videre.

Her er en statistikk over ting som nordmenn har søkt på i 2017, og legg merke til den manglende interessen for hvordan IT verdenen fungerer.

 

Dette søkte nordmenn på i 2017

Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside

Igjen kan vi se hvor åpenbart våre søk er og en teknologi som Bitcoin som nesten ingen har en helhetlig forståelse for fører fra hva er bitcoin til hvordan kjøpe bitcoin.

 

DIN FØRSTE, ANDRE OG TREDJE FORSØK PÅ EN GOD HJEMMESIDE

Så hvilken punkter og svar må du ha klare før du starter din nettside eventyr og starter med å lage din bedrifts hjemmeside?

Når det gjelder å opprette en ny hjemmeside er dette ganske så likt. Mange ønsker seg en fin nettside med mange funksjoner, men ønsker å gjøre minst mulig og tenker oftest ikke på plassering før flere år med skuffelser.

Det kan trygt sies i 2018 at mange større bedrifter ser viktigheten med satsing på nett, der fysiske butikker legges ned og det meste flyttes til nett.

Med dette ønsker vi å gi en lett å forstå guide til de aller viktigste punktene å huske på ved bestilling og drifting av din nettside. Dersom du ikke kjenner igjen disse punktene, er det på tide med å Google disse, eller hoppe over å kjøpe en nettside i sin helhet :)=

 

FØR DU BESTILLER

Hvor mye materiell har du klart? Dette gjelder tekst og bilder som skal brukes i din nettside

— Er teksten formatert for web bruk? Husk at hevet, kursiv tekst, lenker ikke fungerer på nett som i Word.

–Er bildenes størrelse optimal, tommelregelen for optimal web størrelser på bilder er:

–Under 50kb i størrelse for 200-800 piksler, og under 100kb for 800-1600piksler

Har du titler, urlnavn og stikkord\kategori til hver enkelt side du ønsker?

–Husk at 80% ser kun på tittelen på en side, så disse bør være gjennomtenkt.

–Husk at segmenttitler kan dukke opp ved søk og kan være til stor fordel.

Dersom du ønsker å redigere siden selv, hvilken webkunskap har du?

–Ønsker du å kunne redigere alt på siden? Hva gjør du hvis du ødelegger siden?

–Kan du faktisk noe som helst om HTML, PHP, Javascript eller CSS?

–Forventer du Word på en CMS og ønsker å publisere kun enkelte maler?

–Har du god nok IT forståelse til å ta sikkerhetskopier og gjenopprette disse selv?

 

PRIS PÅ WEBSIDE – BILLIG ELLER PROFESJONELL?

Ha en bestemt budsjett klart, selv om du i teorien alltid får ting gjort for 5000,- er det alltid lurt å heve budsjettet til ca. 20.000,-

som er standardprisen for en god hjemmeside.

Husk at du kan gjøre en kupp, hvis du vet eksakt hva du trenger. De fleste webbyråer vil være fleksible og som i alle store handel er det mest å spare ved å gå for pakkepriser.

Det gjelder alltid å tenke langsiktig og at tiden du bruker nå vil enten være bortkastet, eller en investering.

 

SJEKK REFERANSE SIDENE FØR DU BESTILLER WEBSIDEN

Den viktigste tipsen vil absolutt være å sjekke websidene byrået har utviklet, og da gjelder det ikke bare å sjekke design, men faktisk å sjekke søkplasseringene på siden. Det vil for deg være til liten nytte å ha en visuell fantastisk webside som får besøk av hele 10 besøkende hver måned.

Spør om relevante prosjekter

Det gjelder å ha dialog med leverandøren, da mange web utviklere kan sammenlignes med bilselgere, der du får alt før bestilling og ingenting etter.

Det er viktigire med søk optimalisering i dag enn noensinne, det er stor konkurranse om ord og søk setninger, og her varierer kunnskapen hos utviklerne enormt.

 

CMS OG TEKNOLOGI I DIN HJEMMESIDE

Selv om det finnes hundrevis av content management løsninger, kan du se for deg 3 løsninger:

WordPress

Verdens mest populære CMS, kommer med sine sikkerhetsrisiko, men er meget driftssikker og framtidsrettet.

Selv om dette startet som en blogger løsningen, har den tatt nye veier og brukes av flere av verdens topp 100 nettsider.

 

HTML5 med CSS3 og PHP\AJAX\

Dette er ofte en fri utvikling og de fleste web byråer har sine klargjorte frameworks og koder som kan variere i kvalitet og sikkerhet.

Disse er ofte sider du ikke kan redigere, men her er det ingen begrensninger.

 

BOOTSTRAP kombinert med PHP\AJAX

Utviklet av 2 fra twitter.com, kommer med API og en haug med funksjoner som kan kombineres fritt. Tenk den nye altinn.no og du vil ha en ide.

Sider med bootstrap har en fantastisk tilpassing for mobile enheter, men dette igjen avhenger av utvikler.

 

Må du velge en så kan WordPress tryggt anbefales, da du i teorien får en installasjon du kan bruke resten av livet (i teorien)

 

DRIFTSAVTALE FOR DIN SIDE

Alt nytt er så spennende, men med tiden forsvinner interessen, og vi kan nevne kunder som har aktiv driftsavtaler med og stiller oss spørsmål om kunden fortsatt er i live.

MERK: En webside trenger kjærlighet og stell, og en liten oppdatering kan gjøre store forskjeller på din plassering og trafikk.

Det er absolutt å anbefale å tegne en fordelaktig driftsavtale, og tvinge deg selv til å bruke dette.

Dersom du ikke har driftsavtale er det vanlig å betale mellom 500-1500,- per time for utvikling og dette kan fort bli dyrt.

Mange web byråer har fått med seg at kunder er meget aktive og krevende i begynnelsen og totalt uinteressert i sin egen side etter en stund.

Spør

Dersom du ikke finner pakker på driftsavtale kan det være greit å inngå en skriftlig avtale med webleverandøren og ting som skal gjøres.

Dette kan være gjevnlig oppdatering og sikkerhetskopier, oppdatering av innhold som du sender, søk optimalisering tilpasset markedsendringer, disaster recovery( fast pris for gjenopprettelse av dine feil eller hacking).

 

SØKOPTIMALISERING, SØKOPTIMALISERING, SØKOPTIMALISERING

Dette orden kan ikke gjentas nok og viktigheten kan ikke understrekes. Søkemotorer i dag med Google i spissen, har blitt så avanserte og mennesker så aktive på nett. Dersom din side ikke havner på første siden (topp 10) er det i teorien bortkastet å ha en hjemmeside. Første plassen får hele 70% av alle klikk, mens 2-3. plass for 20% og resten går til 4-10. plass.

Erfaringsmessig er det mange bedrifter der ute som driver med SEO og vi kan trygt understreke at de fleste av disse tar penger for ingenting, dette kan være unødvendige adwordsreklamer der du kommer på 1. plass uansett.

Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside

 

Guide: Tips til bestilling av hjemmeside\webside januar 8th, 2020 Aksel Lian

This post is also available in: enEnglish